Z. Zvolenská rokovala so sestrami, pokračujú v stanovačke

02.10.2013 Bratislava

Bratislava 2. októbra (TASR) – Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) sa nechystá do protestného stanového mestečka sestier pred Úradom vlády v Bratislave. Ako poznamenala, napriek tomu, že ministerka behajúca s kanvicou medzi sestrami by bola mediálna zaujímavá, jej miesto je na ministerstve. Sestry na svoj výstražný protest pozývali nielen Zvolenskú, ale aj premiéra Roberta Fica.

"Pre sestry je podstatné, koľko vyrokujeme do zdravotníctva na budúci rok," reagovala Zvolenská s tým, že priorita úpravy platov sestier je zadefinovaná. Podľa jej slov by na budúci rok malo prísť do sektora približne rovnako peňazí ako v tomto roku, pripustila však, že zdravotníctvo potrebuje viac. Že by jej na stretnutie so setrami chýbala odvaha odmietla, poukázala, že sa s nimi stretáva pravidelne.

Šéfka rezortu nesúhlasí s tým, že by neplnila sľuby, ktoré sestrám dala. Poukázala pritom na rozpustenie 50-miliónovej rezervy na platy či kontroly v nemocniciach. Zároveň odmieta, že by ministerstvo nekonalo počas rozhodovania Ústavného súdu o zákone o mzdách sestier.

Pripomenula tiež, že platy v štátnych nemocniciach ostali na úrovni, ako keby zákon platil. Podľa jej slov sestry v univerzitných a fakultných nemocniciach tak za posledný mesiac priemerne zarobili 1016 eur v hrubom, vo všetkých nemocniciach má byť priemer 909 eur. Sestry ale tvrdia, že tieto čísla ich reálnym platom nezodpovedajú.

Ministerka sa však dnes napokon so sestrami stretla. Tie totiž prišli na jej brífing v budove ministerstva. Šéfka rezortu ich následne pozvala na spoločné rokovanie za zatvorenými dverami. To ale riešenie situácie podľa sestier neprinieslo, v stanovačke budú pokračovať ďalej.

"Výborne sme sa vyhriali v kancelárii," povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová s tým, že nič konkrétne sa nedozvedeli a ani nič nevyrokovali. Podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej sa navzájom obe strany vyžalovali, riešenie situácie však nenašli.

Sestry strávia noc pred Úradom vlády, odkázali, že jeseň môže byť horúca

Výkriky "bez sestier to nejde", či otázka, "kto sa o vás postará" zneli dnes Námestím slobody pred Úradom vlády SR v Bratislave. Tam prišlo niekoľko desiatok sestier, ktoré sú nespokojné so situáciou v zdravotníctve, ako aj s riešením ich platovej otázky. Plánujú tu preto na výstrahu tri dni stanovať, pričom nevylučujú ďalšie akcie. Podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej je teraz na ťahu vláda. Sestry však odkazujú, že len sľuby im už stačiť nebudú.

Sestry prišli na výstražnú "stanovačku" s asi 20 stanmi v modrých rovnošatách, aké nosili kedysi. Chceli tým poukázať, že na ich postavení sa za 20 rokov nič nezmenilo. Niektoré, vrátane prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej, prišli zase za bezdomovcov, čo má symbolizovať legislatívne bezdomovectvo. Ako poznamenala Kavecká, sestry nielenže nemajú zákon o ich odmeňovaní, keďže ho Ústavný súd SR označil za protiústavný, ale problémom sú aj nové tresty pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce.

"Nestotožňujeme sa so systémom v zdravotníctve, ktorý v súčasnosti je," skonštatovala Kavecká a vyzvala kompetentných, aby nenútili sestry odchádzať za prácou do zahraničia. Upozornila, že pre sestry nie je problémom iba finančné ohodnotenie, ale aj ich veľmi zlé, niekedy až dehonestujúce postavenie v spoločnosti. Upozornila, že každý pacient si zaslúži milú a prívetivú sestru, pričom ony také chcú byť a prosia preto vládu, aby im to umožnila.

"Sestry sú chrbtová kosť zdravotníctva," vyhlásila Kavecká s tým, že bez sestier nie je možné poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. V ich požiadavkách ich dnes prišiel podporiť aj šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Zdôraznil, že pokiaľ má byť pacient spokojnejší, postavenie sestier sa musí zlepšiť.

Sestričku Janu z bojnickej nemocnice, ktorá prišla stanovať na námestie, hnevá, že zdravotníctvo je na chvoste spoločnosti a je plné problémov. Trápi ju tiež zlá finančná a spoločenská situácia sestier. V nemocnici, v ktorej pracuje, majú zatiaľ podľa jej slov sestry mzdy na úrovni zákona o platoch, kolektívnej zmluve, kde sú zakotvené, však končí platnosť.

Sestry dnes pripomenuli, že ich požiadavky rozdelené do sedem oblastí ešte v roku 2011 podporilo v petícii "Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?" takmer štvrť milióna ľudí. "Doteraz sa nenaplnili," zdôraznila Lazorová. Sestry nevolajú len po zlepšení ich platov, ale aj úprave postavenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb, či po kontrole a prehodnotení personálnych normatívov v nemocniciach. Teda toho, koľko pacientov pripadá na jednu sestru. Teraz to má byť okolo 30 chorých.

Podporu protestnému stanovému mestečku sestier vyjadrujú aj na východe

Asi desiatka zdravotných sestier a príslušníkov stredného zdravotníckeho personálu sa dnes zišla v Košiciach pri soche Sándora Máraia, neďaleko budovy Ústavného súdu, aby pokojným spôsobom podporili protestné stanové mestečko sestier v Bratislave pri Úrade vlády SR.

Ako pre TASR uviedla jedna z organizátoriek protestu, Viola Hanušovská z košickej Detskej fakultnej nemocnice, pre niektoré sestry by bol problém cestovať na vlastné náklady do Bratislavy, preto sa rozhodli vyjadriť svoj názor a podporu takýmto spôsobom. „Vyjadrujeme tu nesúhlas s tým, ako sa s nami na oddeleniach zaobchádza, neplatia nám príplatky za víkendy, rizikové príplatky,“ povedala Hanušovská.

Dodala, že o konaní akcie informovali svoje kolegyne v kraji a na východnom Slovensku. „Sme trochu sklamaní z toho, že je tu nízka účasť, pretože vieme, že sestry tu na východe sú nespokojné,“ doplnila Hanušovská. Podľa oficiálneho oznámenia akcie na košickom magistráte tu očakávali účasť niekoľkých desiatok, možno až stoviek nespokojných sestier.

„Kolegyne neprišli, pretože sa boja o zamestnanie. mnohé z nich už majú len niekoľko rokov do dôchodku a pre ne by to bola tragédia. Máme informácie, že ich obavy sú reálne a mnohým sa vyhrážali práve stratou zamestnania,“ vyhlásila Hanušovská ďalej.

Napriek tomu budú košické sestry na mieste protestu denne až do piatku 4. októbra do 16.00 h. Tieto protestné akcie by mohli byť iba začiatkom prejavu ich nespokojnosti s riešením postavenia a platov.

Premiér Robert Fico verí, že sa problém vyrieši

Premiér Robert Fico, ktorého vláda dnes v Košiciach zasadala, uviedol, že rokovania týkajúce sa zdravotných sestier patria ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej. "Ja verím, že sa to vyrieši, my nemáme záujem na napätí," konštatoval. Vláda podľa neho rešpektuje právo každého občana na slobodné vyjadrenie názoru. Konštatoval, že v štáte sú dva oprávnené záujmy, a to záujem vlády mať konsolidované finančné prostriedky a záujem ľudí mať sa lepšie. "Nikdy sme tento legitímny záujem ľudí mať sa lepšie nespochybňovali, len musíme mať všetci dostatok rozumu, aby sa vedeli tieto dva záujmy stretnúť," povedal premiér.

Predseda vlády ešte predtým rovnako ako ministerstvo poukázal, že mzdy sestier v štátnych nemocniciach sú na takej úrovni, ako by zákon platil. Avizoval, že šéfka rezortu zdravotníctva bude so sestrami naďalej komunikovať o príprave novej legislatívy v súlade s nálezom Ústavného súdu SR.


Zdravotné sestry sú ďalšími obeťami chorého slovenského zdravotníctva

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky sú len ďalšími obeťami slovenského zdravotníctva, ktoré trpí ťažkými a dlhodobými chorobami. Tvrdí to strana SaS, ktorej predstavitelia dnes prišli podporiť protestný stanový tábor zdravotných sestier pred Úradom vlády SR. Zdôrazňuje, že žiadny zodpovedný politik sa nemôže otočiť k požiadavkám sestier chrbtom.

Liberáli poukazujú na nefungujúce zdravotníctvo a s tým súvisiacu dlhodobú nespokojnosť ľudí. Šéf SaS Richard Sulík sa nazdáva, že peniaze na platy zdravotných sestier by boli, keby sa v zdravotníctve tak neplytvalo a nerobili sa zlé manažérske rozhodnutia. Za zlé rozhodnutie považuje SaS aj zámer vlády vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu namiesto toho, aby robila systémové zmeny.

"Výsledkom bude ešte horšia kvalita, vyššia nespokojnosť na strane zdravotníkov i pacientov a vyššie zadlženie nemocníc," uviedol Sulík. Liberáli budú v záujme radikálnej zmeny pomerov v slovenskom zdravotníctve presadzovať zmenu Ústavy SR súvisiacu s tzv. bezplatnou zdravotnou starostlivosťou. SaS sa mieni usilovať o to, aby sa tzv. bezplatná zdravotná starostlivosť na základe verejného zdravotného poistenia nevzťahovala na všetky liečebné postupy a diagnózy.

Liberáli vidia riešenie problémov v zdravotníctve v systémových zmenách. Pod nimi rozumejú transformáciu verejných nemocníc na akciové spoločnosti či vstup súkromného kapitálu a manažmentu do nemocničnej starostlivosti. Štát si má podľa SaS udržať kontrolu v univerzitných nemocniciach. SaS by ďalej predala regionálne nemocnice v správe VÚC súkromným investorom vrátane zamestnaneckých akciových spoločností.

Sulíkovci tiež preferujú štandardizáciu liečebných postupov, kategorizáciu liečebných výkonov tak, aby z verejného zdravotného poistenia boli vo verejných zariadeniach plne kryté všetky závažné a život ohrozujúce diagnózy. Mienia sa zasadzovať aj za rovnoprávne podmienky podnikania verejných a súkromných poskytovateľov.
 

Vyberte región